Lekker bezig Co

Co (61) noemt zichzelf een huisvrouw met een missie. Ze helpt rond de 56 gezinnen in Katwijk die moeite hebben met rondkomen door hen te voorzien van een goed gevulde boodschappentas. Toen Co zelf in financiële nood verkeerde, sprong haar zusje bij om haar te helpen. Dat inspireerde Co om iets terug te doen voor anderen die krap bij kas zitten. 

'Kleine rekeningen die net niet betaald kunnen worden, veroorzaken vaak een domino-effect. Om dit te voorkomen, bieden we hulp. Al is het maar voor een maand, of drie maanden, je kunt bij ons altijd terecht.'

Co startte een Facebookgroep waarin ze mensen vroeg om producten van een boodschappenlijstje te doneren. Om aan de behoeften van alle gezinnen te voldoen, heeft Co in de afgelopen jaren de meest gekke dingen moeten doen. Door zichzelf onder andere flink te laten afmatten in de sportschool en de ijskoude Noordzee in te duiken, wist ze haar donateurs te overtuigen om die week net een beetje extra te doneren.

‘De boodschappentas haalt de druk van de ketel, en mensen stellen zich dan veel meer open voor een gesprek.

Naast de voorraadkast is Co ook betrokken bij de leerwerkgroep armoedebestrijding. Samen met deze groep organiseert ze onder andere een reeks goedkoop en gezond koken. Ze wil mensen graag meegeven dat gezond eten echt niet altijd duur hoeft te zijn. Co kookt zelf nooit uit pakjes en zakjes. Er valt immers veel geld te besparen door dingen zelf te maken. En dan is het nog extra lekker ook. Lekker bezig, Co!

Eten weggooien is zo zonde, je kunt er nog zoveel mee. Zo kun je van oud brood makkelijk paneermeel maken, en van uien schillen en stronkjes prei een bouillon trekken.’

Een tip van Co?

In Katwijk is er veel hulp te vinden als je financiële problemen hebt. Meld je aan bij het wijkteam, de gemeente of de voorraadkast. Stap over de drempel en doe mee, we zijn er echt om je te helpen.