Antoinette (50) zul je tijdens haar lunch niet zo snel een simpel belegde boterham zien eten. Liever brengt ze haar restjes avondeten mee naar het werk en deelt ze haar culinaire creaties met haar collega’s. Ook haar collega’s nemen zo nu en dan wat mee om uit te wisselen. Zo toveren ze met elkaar een gezonde en smakelijke lunch op tafel.
Gezond eten en genoeg bewegen is voor Antoinette dagelijkse kost. Zo start ze haar dag standaard met een wandeling of fietstocht richting haar werk. Maar ondanks deze gezonde routines, vindt ze het belangrijk om niet alles zomaar op de automatische piloot te doen. Mindfulness heeft haar geholpen om dingen met meer aandacht te doen en bewuster stil te staan bij wat ze voelt. Zo merkt ze sneller wanneer ze gespannen is en het tijd is om op de rem te drukken.
‘Alles wat je doet, kun je met aandacht doen. Van eten tot je tandenpoetsen. Wanneer je dat heel bewust doet, ben je eigenlijk al heel mindfull bezig. Het hoeven geen ingewikkelde meditaties te zijn.’
Het inplannen van ontspanningsmomenten doet Antoinette nu dan ook veel bewuster. Zo doet ze aan yoga, danst ze graag flamenco en verbouwt ze haar eigen groenten in een kas. Met de wandelingen van en naar werk en een lunchpauze wandeling samen met collega’s registreert haar stappenteller vaak wel 15000 stappen per dag. Zo werkt ze niet alleen actief aan haar conditie, maar zorgt ze ook voor de nodige ontspanning. Lekker bezig, Antoinette!
‘Omdat ik tijdens mijn werk als praktijkondersteunend psycholoog vooral veel gesprekken voer en achter mijn computer zit, vind ik het heel belangrijk om ook dingen met mijn handen en lijf te doen. Je staat pas echt uit wanneer je iets met je lijf doet.’