Speeltuin ‘De Valkenburcht’ rookvrij

Op steeds meer plekken zie je de herkenbare blauwe borden en tegels van de Rookvrije Generatie verschijnen: bij schoolpleinen, sportclubs, zwembaden en (attractie)parken. Binnenkort worden in Katwijk vier speeltuinen rookvrij verklaard, waaronder speeltuin ‘De Valkenburcht’.

Het rookvrij verklaren van de speeltuin is een idee dat binnen het bestuur van de Valkenburcht al langere tijd op tafel ligt. “Toen het idee ontstond om bordjes van de Rookvrije Generatie op te hangen, stond het hele bestuur daar eigenlijk direct achter,” deelt Lidewij, secretaris binnen het bestuur. 

De bestuursleden van speeltuin de Valkenburcht. Van links naar rechts: Linda van der Mey, Renate van der Plas, Natasja Hendriksen, Thamara van den Bosch, Monique van der Plas, Lidewij van den Berg.

"Roken en kinderen is gewoon niet iets dat je samen wilt zien. Als je het niet ziet of er mee in aanraking komt, dan is de kans kleiner dat je ermee begint."

Inmiddels is Lidewij al negen jaar actief bij De Valkenburcht. Samen met het bestuur en betrokken vrijwilligers zorgt Lidewij voor het reilen en zeilen van de speeltuin en organiseren ze diverse activiteiten voor kinderen uit de buurt.

Dat een rookvrije omgeving bijdraagt aan de mogelijkheid voor kinderen om op een veilige en prettige manier te spelen en ontdekken, beseft het bestuur heel goed. Er wordt nu veel tijd besteed aan het opruimen van peuken voor de veiligheid van dieren en jonge kinderen. Met een lach vertelt Lidewij: “Als ik eerlijk ben, is het opruimen van peuken nu ook niet echt onze favoriete bezigheid.”

Met het ophangen van de rookvrije bordjes hoopt Lidewij dat rokers zich bewust worden van hun voorbeeldrol richting de jongere generatie. “We willen uitdragen dat je als voorbeeld fungeert voor de jongere generatie. Net zoals dat wanneer je als ouder netjes je snoeppapiertjes opruimt, je ziet dat kinderen dat ook nadoen.”

Naast het rookvrij maken van de speeltuin, geeft het bestuur ook op andere vlakken het goede voorbeeld: “We proberen altijd een gezond aspect te integreren in onze activiteiten. Bij feesten zorgen we bijvoorbeeld voor een gezonde snack, zoals mandarijntjes van de lokale groenteboer. Zo kunnen we kinderen laten zien dat plezier en gezondheid hand in hand gaan.”

D​​oor meerdere speeltuinen rookvrij te maken, zet de gemeente Katwijk zich in voor een rookvrije generatie. 

Lidewij benadrukt:

 “Gezamenlijk geven we uiteindelijk het goede voorbeeld aan de jongere generatie. Of dat nu is door niet te roken, je rommel op te ruimen of door naar elkaar om te kijken.”